Aktualni tranziti i upozorenja (ožujak/travanj 2024.)

Aktualni tranziti i upozorenja (ožujak/travanj 2024.)

17 ožujka, 2024

Narednih mjesec  dana pred nama obiluje intenzivnim i transformativnim tranzitima kojima se mora dati dužna pozornost. Navest ću ključne aspekte svakog od njih i pružiti kontekst kako se kombinacije navedenih mogu manifestirati u realnosti. Opisi su generalni i kontekst je promjenjiv što se intenziteta tranzita i preciznog raspleta stvari tiče za svakog ponaosob.

 

Konjukcija Marsa i Saturna (uz dodatak Venere)

Konjukciju ove dvojice sam obrađivao u prošlosti u zasebnom članku pa neću navoditi sve moguće detalje vezano uz tu priču. Mars i Saturn u tandemu daju tzv. ˝Yama jogu˝ koja označava smrt i uništenje. Nastojte NE shvatiti ovo doslovno; njih dvojica mogu dati i doslovne scenarije smrti i uništenja no i figurativne poput kraja nečeg, završetka neke etape, čišćenja računa itd.

Najčešće u praksi daju ˝ratnu zonu˝ i sukladno položaju u zodijaku u kojem se nađu donijet će teme ˝ratne zone˝ u to područje. Kako se ova konjukcija odvija u Vodenjaku možemo očekivati potencijalnu ˝smrt˝ nekog većeg društvenog sustava poput države, organizacije, entiteta, firme i sl. kao i nekog od vođa tih entiteta. Financijske afere i razotkrivanje tajni većih organizacija, udruženja i sl. je vrlo indikativno tijekom ovog tranzita. Određene organizacije mogu i zaratiti međusobno i ova je jedna od kombinacija koja zahuktava ratno stanje i okršaje u tom kontekstu.

Mars i Saturn su u tandemu kombinacija za nesreće, a kako je Vodenjak vrhunac zračnog elementa možemo očekivati jako ružne situacije vezane uz tornada, orkane, zračne nesreće i nesreće povezane sa padovima sa visina. Padovi s visina figurativno znače i ˝pad sa pozicije vlasti˝.

Sukladno kući u kojoj se odvija ova konjukcija možemo predvidjeti koje će nam područje života biti ugroženije. Naravno, ˝moksha˝, ˝maraka˝ i ˝dusthana˝ kuće su najproblematičnije u ovom kontekstu – 1., 2., 4., 6., 7., 8. i 12. kuća jer su povezane sa fizičkim tijelom (1. i 7.), nesrećama i bolestima (6.), krizama i operacijama (8.), hospitalizacijom i gubicima (12.), prometnim nezgodama (4. i 6.) te obitelji (2. kuća). Životna razdoblja su ključna ovdje jer ako neki od planeta koji utječe na ove kuće nije aktivan, neće Vam ništa biti.

Mars je u znaku Vodenjaka od 15. ožujka do 23. travnja 2024. Intenzivnija konjukcija će biti od 5. do 15. travnja gledano po stupnjevima između njih dvojice, a na istom su stupnju 10. i 11. travnja i to su najintenzivniji dani njihove interakcije.

Venera je na udaru do kraja ožujka i imat će fazu kao što je trenutna da je stisnuta između njih dvojice pa su time sve značajke Venere razorene, a zatim će ovih dana Venera doći i u susret sa Saturnom koji ˝hladi˝ odnose i donosi teme odgovornosti, zrelosti i discipline u tu domenu života i to s bolje strane no većini će donijeti neugodne istine, kažnjavanje, hladnoću itd. jer se ova konjukcija tako u prosjeku najviše i realizira.

Saturn i Venera su u uskoj konjukciji 22. ožujka, odnosno na istom su stupnju, a dan do dva prije i poslije će se također osjetiti intenzitet njihove interakcije.

Svakako je ovo tranzit za pripaziti što se tiče financijskih ulaganja, potpisa ugovora i osobito pazite u prometu da se ne rizikuje niti žuri. Naravno, život mora ići i ići će, mnogi će putovati tih dana i neće nikom biti ništa, sve zavisi kako je ˝zapisano˝ što se izbora i mogućnosti tiče. Potencijali za opisane probleme i nezgode su u ˝crvenoj zoni˝ tih dana i to je jedina informacija koju mogu pružiti, a da stoji; ostalo je do individualnih karti svakog od nas.

Saturn će 6. travnja tranzitirati u Purva Bhatripad sazviježđe, jedno od ekstremnijih sazviježđa koje donosi neugodne situacije i ekstremne ˝rezove˝; to je sazviježđe posmrtnog odra i predstavlja situaciju i stanja koja se događaju pred smrt i odmah iza same smrti. Tad smo obično u najvećem šoku i izloženi najvećem intenzitetu emocija. Simbolička smrt se može vidjeti vezano za Saturnove značajke i svojevrsni ˝rezovi˝ vezani za njega. Saturnov se tranzit poklapa sa kojim danom prije pomrčine Sunca.

 

Konjukcija Sunca i Rahua

Oko dana uske konjukcije Marsa i Saturna imamo i usku konjukciju Rahua i Sunce. Rahu i Sunce će biti blizu od 02. do 08. travnja, a na istom stupnju 05. travnja 2024. godine.

Sunce u Ribama/12. kući je u svojem ˝marana karaka sthanu˝, odnosno odlazi tamo ˝umrijeti˝. U originalnom zodijaku su Ribe 12. kuća pa možemo reći da će ova priča + tema ˝odvajanja˝ koju Rahu donosi koštati određenog državnika pozicije. U Hrvatskoj je to osobito potentno jer su Ribe nama osma kuća od desete te donose smrt i ponovno rođenje Vlade, a 4. kuća je i kuća politike gdje ćemo imati ratnu zonu. Svakako zanimljivo proljeće za našu zemlju, a pakao za političare. Za druge zemlje ne znam kako će biti no u globalu svakako ova kombinacija govori o smrti vladajuće figure koja će se nekako odviti tih dana. Da li na većoj ili manjoj skali – ne znam.

Sunce i Rahu te Mars i Saturn govore i o energijama nemirnih predaka koje će sad lakše doći do izražaja. Ako imate neke od kombinacija Sunce + Rahu, Sunce + Ketu, Mars + Ketu, Mjesec + Ketu, Ketu + Saturn i kombinacije tri planeta koji uključuju Ketua/Rahua sa nekom od preostalih zloćudnih planeta i neka od njih Vam radi po životnim razdobljima možete očekivati nešto nezgodnije dane i aktivaciju ˝predačkih boljki˝.

Na razini država, stari nemiri se opet pokreću, a u Hrvatskoj gotovo definitivno jer Hrvatska ima u 8. kući Sunce + Ketu + Merkur kombinaciju i preci će u ovih mjesec i pol doći po svoje. Balkanci su takvi da imaju mentalitet sluga i lako potpadaju pod priču ˝zavadi pa vladaj˝ i to ćemo gledati i naredno razdoblje.

Inflacija ega, lažna osobnost, manipulativna i oportunistička osobnost su obilježje ove konjukcije i mora se u nekakvoj mjeri manifestirati kod osobe. Nastojte ne upasti u te programe i priče jer Rahu dođe i prođe, a ono što ostane iza je ono sa čime ćemo se morati nositi. Rahu i Sunce zavaraju čovjeka da je nešto bolje nego što jest, a Rahu zna i uvijek je svjestan da ne može biti Sunce, može biti samo ˝kopija Sunca˝. Problem je u toj priči hoće li Rahu kopirati nešto ili će biti na službu Suncu da mu da nove ideje i drugačiju perspektivu. Nešto mora, a što će – zavisi od nas.

Ako ste u mantrama, zahvalna mantra za formiranje štita i nošenja sa energijama predaka jest ˝Om Dram Datatrejaja Namaha˝. Započnete je kad bude Mjesec u Punarvasu, Pushyi, Maghi, Hasti narednih dana/tjedana i svaki dan bar jedan krug od 108 ponavljanja do polovice travnja. Zalasci, izlasci i podne su najjači, izbjegavajte Rahu kalam za mantranje.

Istu mantru mogu koristiti oni sa ˝predačkim sazviježđima˝ poput Maghe, Bharani, Uttara Phalguni, Moole i oni sa problematičnim Rahuom/Ketuom te oni koji imaju ulaze u dom na jugozapadu te im time Rahu upravlja životom.

Vjerujem da ima i drugih metoda i molitvi no ova je mantra kao programski kod koji specifično radi to što radi – štit i reguliranje predačke energije u jednom i međusobno povezano.

 

Pomrčina Mjeseca i Sunca

S obzirom da nam po redu prvo ide pomrčina Mjeseca, a zatim pomrčina Sunca to znači da će ˝solarni˝ aspekti profitirati od ovih pomrčina, a ˝lunarni˝ patiti. Solarni aspekti su vezani uz Sunce i vladare određenih kuća, dok su lunarni aspekti vezani za ˝ascendent/lagnu˝, ˝karake˝ i ˝arudhe˝.

Pomrčina Mjeseca se odvija 25. ožujka u Hasta sazviježđu Djevice (10., skoro 11. stupanj), a pomrčina Sunca 08. travnja u Revati sazviježđu Riba (25. stupanj).

Ako imate planeta u ovim reonima zodijaka kuće kojima oni vladaju u Vašoj karti će profitirati, a profitirat će i Sunce ako Vam se tu nalazi, a ˝karake˝ tih planeta, ˝arudha pade˝ u znakovima Djevice/Riba i ako ste rođeni u nekom od ovih sazviježđa (imate ˝ascendent/lagnu˝ u nekom od njih) će naići na probleme.

Npr. netko je rođen u Hasta sazviježđu Djevice i ima u Hasti Veneru. Njemu će ova pomrčina udariti na fizičko tijelo i na sve ˝karake˝ Venere (odnosi, komfor, užici, novac, vozila) dok će kuće kojima Venera vlada profitirati. U ovom slučaju kuća obitelji, resursa, sretnih okolnosti, oca, putovanja na dulje trase, gurua/mentora itd. Dakle, osoba u ovoj situaciji može da se razboli no i da kroz obitelj profitira nekakvim putem ili da ta situacija potakne nekog iz daleka da joj dođe u posjet. Može imati nekakvu nezgodu koja joj ugrozi tijelo no sretne okolnosti istovremeno koje anuliraju veću štetu uz pomoć neke ženske figure (Venera ovdje i ugrožava i pomaže istovremeno).

Kad će se to dogoditi zavisi od stupnja na kojem Vam je ˝lagna˝ ili određeni planet. Ako je prije stupnja pomrčine, dogodi se prije, a ako je poslije, dogodi se iza pomrčine.

Recimo za gornji primjer da je osoba rođena na 12. stupnju Haste i ima Veneru na 10. stupnju Haste. To znači da će negativni događaji po fizičko tijelo i ˝karake˝ vezane za Veneru patiti neposredno oko pomrčine no ne i nakon, odnosno odvit će se do pomrčine, a benefiti će doći iza pomrčina određenom dinamikom.

Pomrčina Mjeseca u Hasti se bavi temama zdravlja, snaga reda, uporabe ruku nekakvim putem kao i spekulativnih poslova i potencijalnih krađa u tom kontekstu. Situacije vezane za medicinu (posebno kirurgiju), vojsku i financijske afere/prevare su indikativne u tom razdoblju kao i potencijalni ˝okršaji rukama˝. Ne bih se čudio i da bude javnih okršaja oko nekakvog konflikta budući da Djevica predstavlja konflikte, a Mjesec će biti pun i ˝pomračen˝. U našim osobnim životima pitanja ˝potrebe da se trudi i bori te preuzmu stvari u svoje ruke˝ će biti naglašeni; suprotna opcija će biti prepuštanje sudbini.

Pomrčina Sunca je vezana uz teme otpuštanja, udaranja drugog smjera, ali i zbunjenosti vezano za situaciju ˝kojim smjerom ići i što izabrati˝. Tih dana se mogu aktivirati situacije gdje postoje dvije opcije i moramo izabrati jednu, moramo izabrati jednu stranu, a ne znamo što bismo. Situacije prokastinacije i propuštene prilike uslijed predugog čekanja su obilježje Revatija. S bolje strane, ovo je sazviježđe tranzicije iz jednog stanja u drugo i povezano je sa mentorima, savjetnicima no i onima koji bivaju uz ljude koji ˝sele˝ u drugo postojanje (smrt). Figurativni ˝kraj nečeg˝ ili doslovni je indikativan tih dana. Kako smo rekli da će Sunce profitirati možemo to vidjeti kao tranziciju jedne vladajuće figure u njezin pad te uspon druge figure.

U našim osobnim životima ovaj se tranzit bavi pitanjima tranzicije, otpuštanja, oprosta i pravljenja prostora za bolju budućnost.

Efekti se pomrčina već osjete i bit će aktivni najmanje do polovice travnja, odnosno sve dok se Sunce ne odmakne od Rahua svojim tranzitom u znak Ovna. Ovo su tjedni tenzija i promjena i prvi dio travnja će kulminirati sve navedeno jer vidimo preklapanja konjukcija Marsa i Saturna, Sunca i Rahua te pomrčine Sunca oko istih datuma.

Pomrčina Sunca će u cijelosti biti vidljiva u SAD-u pa tamo možemo očekivati situacije oko vlasti i vladajućih struktura koje će biti nešto značajnije i odviti se u kontekstu koji sam gore naveo ili će se bar inicirati kontekst nekakve tranzicije oko vladajućih struktura (bolest predsjednika, tenzije, sukobi i sl.).

 

Tranzit Jupitera

Jupiter još uvijek boravi u Bharani sazviježđu i bit će u narečenom sve do 16. travnja nakon čega tranzitira u Krittika sazviježđe i dobiva značajnije na snazi. Jupiter u Bharaniju će donijeti i naglašavati teme trpljenja, ˝kraja nečeg˝, ˝plaćanja grijeha˝ kroz teme djece, učitelja/mentora, oca i očinskih figura, resursa, novca, bankarstva, menadžera i nadređenih. S bolje strane donosi okultna i šamanska znanja, znanja vezana za seksualnost, reprodukciju i tantru te na području medicine znanja vezana za reproduktivni sustav, djecu i majčinstvo.

Jupiter će ovih dana tranzitirati ˝moksha˝ i najneugodniju ˝padu˝ Bharanija pa vjerujem da neće donijeti puno dobrog po pitanju svojih značajki, bar ne većini. Najbolja strana Bharanija je sposobnost suzdržavanja i trpljenja te nametanja strukture i reda sebi zbog kojih se profitira u budućnosti. To je najbolja preporuka vezana za značajke Jupitera koju mogu preporučiti.

Tranzitom u Krittika sazviježđe značajke Jupitera će doživjeti svoje rezove i ˝čistku˝ te možemo vidjeti određene promjene vezane za zakone, kontrolu i nadzor po pitanju zakonodavstva, školstva, financija, bankarstva i snaga reda. Kakve konkretno – ne znam.

 

Retrogradnost Merkura

Merkur je, kud za inat, odlučio od 02. do 25. travnja biti retrogradan i debilitiran, u konjukciji sa Rahuom i Suncem pa još dodatno začiniti faktor zbunjenosti, krive procjene, ne-razmišljanja pri djelovanju i lošijim odlukama koje se baziraju na trenutnom dojmu i emociji, a manje na razumu. Svakako će pomrsiti račune u komunikacijskim kanalima, tehnologiji, isporuci poruka i razumijevanju onog što dobijemo ili plasiramo riječima/pismeno. Nezgode i ružne situacije mogu dolaziti lakše uslijed intoksikacije nekakve vrste pa je preporuka izbjegavati sve što mijenja stanje svijesti prije obavljanja bitnijih aktivnosti, vožnje i sl. Nema se što puno reći sem ovog gore, svakako je Merkur otežavajući faktor u ovoj priči i nemamo baš planeta koje pružaju ikakav vid potpore niti njemu niti općenito.

Ključno razdoblje koje nosi najintenzivnije energije je time od 05. do 16. travnja jer će se u tom reonu odviti sve gore navedene konjukcije uz pomrčinu Sunca i ovo razdoblje poziva na oprez. U globalu su ovo vrlo loši i neugodni tranziti; najbolje što mogu dati je konačni rasplet neke situacije i lišavanje određenog tereta koji dugo stoji u mjestu no uz cijenu iznimnog stresa i napora. Pojedinim zemljama, poput Hrvatske i SAD-a može donijeti vrlo neugodne situacije, tranzicije vlasti i nestabilnosti u državi. U globalu pojačava nesreće i prirodne nepogode vezane za zrak i protok zraka, padove s visina.

Poseban je oprez potreban najranije do polovice travnja što se tiče sklapanja novih ˝dealova˝, ugovora, partnerstava bilo kakve vrste te krucijalnih životnih odluka. Naravno, ovakvi tranziti pokrenu pitanja nepromjenjive karme i ˝onog što se mora odraditi˝ i tu onda nema izbora, izabere se najbolje što se može izabrati, ako se može.

Od remedijalnih mjera koje se mogu primijeniti, sem živaca i strpljenja, jesu mantre Ganeshi za uklanjanje prepreka i problema te pitanja Sunca, Narasimhi/Hanumanu za boljke Marsa i Saturna te Shivi za pitanja Sunca, Marsa i Saturna budući da Shiva specifično upravlja drugom polovicom Vodenjaka i prvom polovicom Riba sukladno sazviježđima koja se tu nalaze, a sa kojima je on povezan.

Sve u svemu, turbulentnih je mjesec dana pred nama; kako će se konkretno rasplesti, vidjet ćemo uskoro.