Case study: Eden Hazard – poezija u pokretu

Case study: Eden Hazard – poezija u pokretu

11 listopada, 2023

Unazad 5-6 godina ne pratim više sport kao nekad, pogotovo nogomet, no tu i tamo mi You Tube izbaci koju majstoriju koju volim pogledati i ime Edena Hazarda mi je ostalo upečatljivo zbog specifičnog kontrasta gdje mu ime aludira na ˝raj˝, a prezime na ˝pakao˝, bar u mojoj interpretaciji. Po tome sam ga zapamtio kao i po majstorijama koje je radio na utakmicama.

Kao sportaš je bio fantastičan i tijekom svojeg boravka u nogometnom klubu ˝Chelsea˝ je imao zlatno doba koje se prekinulo transferom u Real Madrid gdje je u potpunosti propao. Jučer je objavio kako prekida svoju karijeru i odlazi u nogometnu mirovinu. Tužan kraj vrhunskog sportaša koji je imao daleko veći potencijal. Pogledajte po YT njegove igre iz razdoblja dok je bio u Chelsea, radio je fantastične proboje i ostao poznat kao jedan od najboljih koji bi bio i najbolji da je bilo više discipline, a manje oslanjanja na talent. Osobno, smatram da ovo nije njegov kraj u potpunosti i da će on u nekakvoj formi biti još ˝veći˝ nego što je bio do sad, doduše, vrlo vjerojatno ne kao nogometaš nego u drugačijim ulogama.

Na slikama dolje imamo njegovu kartu i pozicije planeta po stupnjevima.

U startu se vidi ˝budh aditya˝ joga u 10. kući u Strijelcu koja daje iznimnu inteligenciju na polju posla i javnog djelovanja/nastupa. Sunce je ovdje u ˝pushkara padi˝ pa nosi iznimnu snagu no nije toliko dobro postavljeno u neprijateljskom sazviježđu i ˝padi˝ u kojoj je debilitirano u Navamshi/D-9 karti. Merkur je na ˝gandanti˝ Strijelca pa to kvari efekte ove joge i njezine potencijalne pune snage. Osmi aspekt Marsa također ne pomaže previše, ali isto tako i ne odmaže jer može donijeti kako nagle padove, tako i nagle uspone. Osmi aspekt Marsa donosi smrt no i ponovno rođenje, a Mars je ovdje i benefična planeta za njega te je u dobroj kući s obzirom na svoju prirodu.

Sunce i Merkur su mu jako bitni; Sunce je označavatelj za 2. kuću što govori o tome ˝što će raditi da preživi˝, dakle otkriva domenu zarade (a time i posao), a Merkur je vladar desete kuće (Blizanci) od Mjeseca što također govori o poslu kojim će se baviti. Oboje su u znaku Strijelca pa je evidentan posao učitelja, mentora, savjetnika, motivatora. Strijelci su i ratni stratezi, pravnici i sportaši. Sazviježđa Purve i Uttara Ashadhe su jako naglašeni, a to su sazviježđa koja daju borce, ratnike, sportaše u modernim vremenima.

Kako je Sunce vladar ˝cuspa˝ 2. kuće, odnosno time i označavatelj za 2. kući, a samo vlada kućom natjecanja i nalazi se u Purva Ashadhi te je pod aspektom Marsa natjecateljski kontekst je evidentan. Mars je i sam u kući atletskih sposobnosti, hrabrosti, energije, odnosa sa ˝nama jednakima˝ (˝sahaj bhava˝ – ˝braća i sestre˝) te njegov pogled/˝drishti˝ na Sunce (i Merkura) daje ˝marsovske˝ konotacije domeni karijere i izvorima zarade (ali i sklonost trošenju). Mjesec vlada kućom sporta i kreativnosti te aspektira ˝rashi drishtijem˝ (pogledom) Sunce i Merkura. Osim sporta bio bi i dobar glumac ili zabavljač, a svakako je to i bio kako sportskim nastupima tako i van terena.

Pad u karijeri je bio uzrokovan manjkom discipline, raskalašenim životom i nemarom za tijelo, formu i postojanost što se tiče treninga i sportskog stila života. Talent i kompetitivnost su bili jedini faktori koji su ga izvlačili. Doduše, ne uvijek jer Mjesec ima svoja oštećenja i probleme pa su fluktuacije u ovom kontekstu čest ˝lajt motiv˝.

Sunce ipak svoje najbolje značajke ne daje kao sportaš nego kao trener. Slično potvrđuje i Merkur koji govori o ulozi koju će imati u profesionalnom kontekstu, ali i Jupiter kao vladar kuće karijere (Strijelac – 10. kuća). Svi su orijentirani ka savjetodavnom, trenerskom, mentorskom pozivu; svakako podržavaju sport i ulogu sportaša no kao trener smatram da će biti puno bolji. Naglašena os 5. i 11. kuće mu daje i izniman talent za rad sa djecom i učenicima; on je i sam kao jedno veliko dijete i sa djecom će mu super ići.

Merkur je ovdje u Moola sazviježđu koje je ˝čoporativno orijentirano˝ i u ˝padi˝ je Moole koja jest ˝gandanta˝ i nosi svoje teškoće no i ogromne blagoslove. Ova ˝pada˝ Moole je odlična za uloge trenera i daje mentore/trenere koji promijene stvari, unesu novitete i udare nove pravce. Nešto poput ˝trendsetera˝. Moola je i vrlo destruktivna pa je tako prošao i njegov Merkur u domeni karijere; ogroman potencijal no još neostvaren. Kad mu je Merkur sazrio od 32. rođendana dogodile su se i najveće promjene na polju karijere i ovaj njegov aktualni ˝pad˝ iliti umirovljenje. Merkur aspektira ˝padu˝ Mrigashire koja voli zabavu i užitke, a Mrigashira voli popiti i pušiti isto kao i ganjati cure pa ga je sve to vrlo vjerojatno koštalo i dovelo do čega ga je dovelo.

Umirovljenje je objavljeno točno početkom podrazdoblja (˝antardaše˝) Merkura i velikog razdoblja (˝mahadaše˝) Jupitera. Merkurovo stanje je već opisano, a Jupiter je u 5. kući koja označava smrt karijere, ali i transformaciju karijere na dulje staze (˝smrt i ponovno rođenje karijere˝). Jupiterova razdoblja većini donose dosta problema i promašaja, čak i ako je Jupiter solidno postavljen. Dovoljno je ipak manje oštećenje (kod njega prisutno) i krive godine života i Jupiter napravi puno puno problema. Potrefilo se da Jupiterovo razdoblje i Merkurovo podrazdoblje idu u tandemu točno kad mu Merkur sazrijeva; pozicije ove dvojice i njihova oštećenja su dovela do čega su dovela. Kraj jedne priče u domeni posla.

Budućnost će mu ipak donijeti ponovni uspon no u ulozi učitelja/mentora; os 5. i 11. kuće ga gura ka radu sa učenicima/djecom, a ima i naglašeno Uttara Ashadha sazviježđe i Veneru koja pripada reonu ˝abhijit nakshatre˝. Iza 33. godine kad Uttara Ashadha i Pushya sazriju i pogotovo 36. godine života kad Saturn sazrije se mogu očekivati pozitivnije promjene; 48. rođendan će također donijeti veću promjenu za njega.

Vidi se po poziciji Lava u 6. kući da on ima ˝neodrađenu karmu˝ prema djeci i davanje svoje energije i truda (12. kuća) ka većim organizacijama i udruženjima (Vodenjak), a Lav/Vodenjak os je povezana sa sportom, djecom, učenjem i poučavanjem te je kod njega predstavljena 6. i 12. kućom koje predstavljaju natjecanje, kompetitivnost, službu, borbu, davanje truda i energije, vježbališta.

Naveo bih inače i da postoji potencijal da bude trener i većih klubova no ne vidim mu puno uspjeha u radu sa odraslima, bolji je sa djecom i mladima jer je, kao što rekoh, i sam kao veliko dijete. Možda neće biti priznat i poznat kao sportaš kako je to do sad bio no svakako će biti sretniji.

Osim navedenog, ne bih se čudio da se baci u ugostiteljstvo ili nekakav biznis koji objedinjuje luksuz i egzotiku što se hrane i pića tiče, a svakako će ga se moći vidjeti i u industriji cigara (i to onih skupih nalik kubanskim) kao nekakvog ambasadora ili zaštitno lice. Vjerujem da na duge staze neće uopće žaliti što mu je karijera sportaša propala jer ga čekaju puno veće stvari u sklopu kojih će biti i zadovoljniji i sretniji nego što je bio kao sportaš, a i sa manje pritiska za performansama.

Jupiterovo razdoblje će mu biti kako loše tako i dobro jer će imati prilike da se zabavlja i uživa te na bazi zabave i zaradi, no sa emocionalne i mentalne strane će imati razdoblja kad će ˝zastraniti˝ pa se ˝opet vraćati nazad˝.

Podrazdoblje Ketua ga može vratiti na sportske terene nekakvim putem, no kao što rekoh, prije ga tu vidim u ulozi trenera jer Ketu donosi karmu učitelja koju mora odraditi svojim boravkom u Pushyi. Venera iza Ketua donosi isto i pozitivna je za zaradu i proboje, a iza nje radi nešto slabije Sunce pa se on tu može opet vratiti starim toksičnim obrascima jer će htjeti više uživati pa manje raditi. Sve u svemu razdoblje od 2026. pa narednih nekoliko godino dok rade Ketu, Venera, Sunce će biti ponovni uspon nekakve vrste za njega.

Što ga je koštalo trenutnog raspada karijere? Mjesec mu je u 7. kući, dobrim dijelom izgubljen i pod aspektom Rahua što znači da mu je um podložan utjecaju drugih kao i nestabilnostima općenito; Merkur, Jupiter, Sunce kao planeti koji utječu na domenu karijere imaju značajna oštećenja koja su se manifestirala aktualnim životnim razdobljima. Merkur je i ˝badhaka˝ za njega, odnosno donosi opstrukcije i probleme, a donio mu je sve to u 10. kući (pitanja posla i imidža). Dalo bi se tu još pričati o utjecajima pomrčina koje mu zahvaćaju Jupitera i Merkura gledano od lagne/ascendenta, Arudha Lagne itd. no to je druga priča.

Kombinacija Venere i Saturna kod njega donosi temu ˝nasljeđa˝ pogotovo jer su ˝karaka˝ (označavatelj) za osmu kuću Saturn i Venera kao vladar osme umiješani pa su ovi efekti izrazito naglašeni. Bit će poznat u sportu po svojem nasljeđu u ulozi sportaša no vjerujem i u drugim kontekstima budući da mu naglašeno Uttara Ashadha sazviježđe donosi višestruke talente i proboje na višestrukim poljima. Sve u svemu tek mu najbolje godine dolaze u generalnom smislu (ne nužno u ulozi sportaša) i svakako će se vratiti kao velikan još jednom, a možda i nekoliko puta samo u drugoj ulozi. Dolaze mu sad i Ketu/Rahu na os 1. i 7. kuće što će mu totalno promijeniti identitet. Jupiterov tranzit kroz Bika, a i narednih nekoliko godina Jupiterovog tranzita će mu biti vrlo potentni budući da su po ˝ashtakavargi˝ gotovo svi znakovi tamo do Strijelca potentni za njegovog Jupitera. To se poklapa i sa podrazdobljima koja donose potencijalne proboje tako da mu svakako nije kraj. Ne bih se čudio da se možda i vrati iz mirovine na neki način no mišljenja sam da je bolji u tome da radi sa djecom, bude javno i dobrotvorno orijentiran, u poslu sa hranom, brendiranjem i sl.

Njegova najveća snaga je  da inspirira, motivira i stimulira da se bude bolji i jači, uživa u ljepoti sporta i majstorijama koje je radio na terenu. Rekli bi neki da ˝nema smisla gledati tipove koji trče za loptom po terenu i dobivaju pare za to˝ no ne bih se posve složio; znam koji je osjećaj iza toga. Kad on napravi dribling koji je poezija u pokretu i cijeli stadion skoči u nevjerici je isti osjećaj kao i kad se gleda čovjek koji diže težine koje je ˝nemoguće˝ podići, kad se ekipa vrati iz mrtvih i pobijedi protivnika, kad se čovjek sa pokidanim ligamentima vrati na teren i pobijedi, kad se netko tko je bio na dnu, odbačen i kržljav pretvori u terminatorsku mašinu koja se osjeća ugodno u svojoj koži i živi život kakav želi. Bar sa moje točke gledano, vidiš da se može i da možeš i ti postaviti ljestvicu i kriterij sebi te se boriti da ih ispuniš i budeš bolji.