Utorak – Odgovornost i disciplina

Utorak – Odgovornost i disciplina

4 srpnja, 2023

Mjesec danas boravi u Uttara Ashadha sazviježđu koje je povezano sa temama pravičnosti, dostojanstvenosti te prevladavanja neugodnije strane života kroz trud i disciplinu. Simbolika Uttara Ashadhe je surla i njezin je zaštitnik Ganesha koji uklanja prepreke, vidi istinu i donosi svjetlost; zaštitnik je i jyotisha. Surla slonovima služi kao statusni simbol pa i ovo sazviježđe daje poziciju i predstavlja lidere; surla je također oružje, ali obrambeno pa predstavlja i borce koji vješto izbjegavaju protivničke napade i sposobni su zadati jedan ˝konačni˝ udarac koji ruši protivnika. Slon inače neće napasti ukoliko nije isprovociran, a ukoliko jest ne staje dok ne uništi prepreku. Vrlo je moćna, strpljiva i izdržljiva životinja koja ima izvrsno pamćenje. Na sličan način funkcionira i ovo sazviježđe pa Uttara Ashadha neće provocirati konflikt, ali će ga definitivno ˝završiti˝ ukoliko je natjerana na to.

Uttara Ashadha nosi moć ˝apradhrishya shakti˝, odnosno ˝moć konačne pobjede˝; koliko god bitaka izgubi, Uttara Ashadha na kraju dobiva rat, a time i ˝konačnu pobjedu˝. Teme pravičnosti, dostojanstvenosti, snage volje i ˝dharmičkog djelovanja˝ su imperativ u okviru ovog sazviježđa. Uttara Ashadha donosi trajni uspjeh i ˝konačnu pobjedu˝ nakon niza neuspjeha, blokada i promašaja; što se više trudi i pokušava opet i opet, postaje sve bolje, jače i rezilijentnije na kušnje života. Nasuprot Uttara Ashadhe je Punarvasu, sazviježđe repetitivnosti i ˝bivanja sve boljim˝ kao i sazviježđe Pushye koje donosi prosperitet i bogatstvo.

Manjkavost ovog sazviježđa je što nema para; njegov ˝yoni˝, mungos, nema para kao ostali ˝yoniji˝ i osobe sa ovim sazviježđem najveći dio života imaju osjećaj da su same i da se ni sa kim ne mogu razumjeti. Uttara Ashadha je i sazviježđe rata i donijet će osobi temu ˝vođenja rata i konačne pobjede˝ u određenom aspektu života; ukoliko su Sunce i Jupiter/Saturn nešto lošije postavljeni može donijeti i sklonost ˝ratničkom mentalitetu˝ u nešto ekstremnijoj formi.

Ovo je sazviježđe inače povoljno za sve aktivnosti (ukoliko su bazirane na ispravnim namjerama) pa se danas njegove energije mogu i usmjeriti kako u postavljanje temelja nečeg, bitnije odluke tako i u formiranje novih projekata, poslova i životnih smjerova, posebno ako se radi o odluci za pokretanje nečeg što je već dugo ˝na čekanju, a nikako da se krene˝.

Korijenska mantra za Uttara Ashadhu je ˝Om Bham˝ (sa tihim ˝h˝), a mogu se raditi i mantre Ganeshu (npr. ˝Om Gam Ganapataje Namaha˝).