Petak – Pitanje samokontrole

Petak – Pitanje samokontrole

12 svibnja, 2023

Do cca. 09:33 h je Mjesec još uvijek u sazviježđu Shravan koje podržava teme komunikacije, umrežavanja, akumuliranja znanja, pitanja zdravlja i nekretnina.

Ostatak dana je Mjesec  u sazviježđu Dhanishte kojim vlada Mars (uz Saturna kao vladara znakova Jarca/Vodenjaka); kako je Mars trenutno u stanju svoje debilitacije i bit će u opoziciji sa Mjesecom do kraja dana domena odnosa će biti najugroženija budući da je Dhanishta jedno od problematičnijih sazviježđa za taj aspekt života. Razmirice, okršaji i neugodne situacije su vrlo naglašeni sa ovakvim pozicijama, posebno ako već nešto dulje vremena ˝kuha iznutra˝.

Simboli Dhanishte su bubanj i flauta. Očita aluzija vezana za ove simbole su talent i osjećaj za glazbu i ritam no dublje značenje se odnosi na emocionalni sklop Dhanishte. Bubanj i flauta su šuplji/prazni iznutra i potrebno je ili udariti bubanj u određenom ritmu ili pustiti zrak kroz flautu na određeni način kako bi oni ˝svirali˝; oni sami po sebi ne mogu ništa, samo stoje takvi kakvi jesu. Bitno je ono kako se koriste.

Dhanishta je time vrlo receptivna utjecaju izvana i ukoliko dozvoli toj receptivnosti da prevlada njezin ritam i melodija koju može da proizvede ne budu niti lijepi niti ugodni. Faktor ˝praznine˝ je nešto što se mora ispuniti vlastitim resursima i vrijednostima; ti resursi i vrijednosti onda daju i ˝dobar ritam˝ i omoguće flauti da primi/pusti zrak gdje treba i koliko treba.  Ukoliko ovi faktori nisu ispunjeni Dhanishta je vrlo iritabilna i formira ˝ratnu zonu˝. Kako je ovo i sazviježđe materijalnog obilja Dhanishta može donijeti problematiku ˝bogatstvo izvana, a praznina iznutra˝. Mars i Saturn u tandemu daju odlične stratege, radoholičare, borce, sportaše, liječnike, arhitekte; u lošijoj formi vrlo nasilne, ogorčene, frustrirane i neugodne ljude. U ovom je kontekstu Dhanishti bitno svoje ˝praznine˝ popuniti zdravim sadržajima kako bi ˝ritam života˝ bio isto tako zdrav.

Aktivnosti podržane u okviru Dhanishte su sve aktivnosti fokusirane na posao, financije, uvođenje promjene (bilo prekidi sa nečim iz prošlosti ili uvođenje novog), sve vezano za ˝tehnologiziranje˝, građenje nečeg, pitanje zdravlja, poboljšanja ritma u bilo kojem pogledu (od sitnica do ritma života). Faktor odnosa za većinu nije podržan pa započinjati nova partnerstva ili rješavati pitanja odnosa je bolje ostaviti za neki drugi dan budući da će danas ˝mentalni i emocionalni fitilj˝ biti vrlo kratki i sa niskim stupnjem tolerancije.

Korijenske mantre za Dhanishtu su ˝Om Jam˝ i ˝Om Ram˝.