Nedjelja i ponedjeljak – Uvidi i lekcije

Nedjelja i ponedjeljak – Uvidi i lekcije

4 prosinca, 2022

Tijekom nedjelje i ponedjeljka Mjesec boravi u znaku Ovna u kojem se odvila i nedavna pomrčina Mjeseca; vladar Ovna, Mars, i dalje je retrogradan tako da nije najbolji ˝gazda˝ znakovima kojima vlada (Ovan i Škorpion). Marsove energije su trenutno vrlo naprasite, kao da je medvjed koji spava zimski san i hoćeš ga probuditi; može se probati, ali se pritom neće provesti dobro.

Istovremeno, Venera je na ˝gandanta˝ točki Škorpion/Strijelac što odnose i sva ˝venerična pitanja˝ (vozila, novac, partnerstva, odnosi, žene, komfor) stavlja na veliku kušnju; Merkur se izvukao sa te iste ˝gandante˝ u onoj težoj formi no još je ova dva dana u naprasitom sazviježđu Moole koje ˝gužva˝ i ˝demolira˝ po svojoj prirodi – u tom kontekstu će funkcionirati Merkurova analitika i komunikacija.

Mjesec ova dva dana dolazi i na udar Rahua što će pojačati emocije do ekstrema, mutiti razum i percepciju. Sve u svemu vrlo nestabilne energije koje će vući ka impulzivnosti, naglosti i odlukama uslijed ljutnje. Istovremeno, ovakvi tranziti donose svojevrsne ˝čistke˝; ukoliko se nakupi kritična količina energije koja se ne rješava ona mora negdje ˝probiti˝ kako bi išla dalje. Ono što će biti bitno u tome jest razlučiti razliku između ˝donosim odluku jer sam trenutno ljut/u afektu/obuzet pozitivnim emocijama koje će možda brzo proći˝ u odnosu na to ˝donosim odluku jer je ovo kap koja je prelila čašu i više ne mogu…ovo je točka na i˝.

S druge strane priče, svi tranziti nude priliku za rast i uvide pa tako i ovaj; u domeni odnosa i komunikacije možemo promotriti sami sebe u kontekstu toga koliko reagiramo i ˝tjeramo svoje˝ bez obaziranja na potrebe druge strane, pa makar nas druga strana ljutila i ˝dizala živac˝. Koliko donosimo odluke i djelujemo naglo i bez promišljanja, vođeni trenutnim emocijama; tu su i pitanja vrijednosti u odnosima, odnosno što i koga puštamo u svoj život, koliko su nam potrebe ispunjene i što radimo po tom pitanju. Merkur poziva na preispitivanje svojih mentalnih konstrukta i obrazaca po pitanju sustava vrijednosti, dogmi i uvjerenja koje njegujemo i prakticiramo.

Ova je dva dana isplativije spustiti se u nižu brzinu, više opažati i promatrati, a manje djelovati; u prometu je preporuka pojačan oprez kao i u eventualnim konfliktima (posebno u braku/odnosima općenito). U slučaju ˝pražnjenja emocija˝ i rješavanja nekakvih gorućih pitanja opet je preporuka ˝stati na loptu˝ i staviti fokus na sam problem, a manje na ˝ti meni radiš ovo, kakva si ti to osoba˝ itd.

Nedjelja podržava bavljenje temama zdravlja i brzog rješavanja problema i prepreka, a ponedjeljak je u domeni Bharani sazviježđa i nestabilniji dan koji sve gore napisano potencira u značajnijoj mjeri te donosi ˝završavanje onog što se mora završiti˝.