Tranziti u rujnu

Tranziti u rujnu

1 rujna, 2021

Iza pomrčina u lipnju imali smo jedno vrijeme zatišje oko, uslovno rečeno, bitnijih tranzita; rujan će to u jednoj mjeri promijeniti. Centralni motiv mjeseca pred nama bit će u povratku Jupitera u znak Jarca 14. rujna gdje će i ostati sve do 20. studenog; podsjetimo se, retrogradnost Jupitera traje do 18. listopada. Retrogradna planeta je jača u efektima isporuke svojih značajki, ali su i njezina svojstva ˝izokrenuta˝; retrogradnost znači i ˝pogled u prošlost˝, ˝ponovni pokušaji vezani za situacije iz prošlosti˝, ˝ponavljanje tema iz prošlosti˝ i sve u tom kontekstu. Jupiter u Jarcu nije u najboljem okruženju jer je pod palicom Saturnovih restrikcija, jake doze realnosti i njegova filozofija i ekspanzionizam ne mogu doći do izražaja na način na koji bi to on želio. Jarac traži konkretno, opipljivo, praktično i realno; nema mjesta filozofiji, optimizmu, oslanjanje na nešto drugo osim na sebe i rad u strogim okvirima – sve po zaslugama i uloženom trudu. Ovo se ne treba shvatiti negativno u ekstremnom smislu; ljudi sa Jupiterom u Jarcu će paziti na svaki detalj u poslu kojim se bave, brinuti o tome da je ˝sve po špagi˝ i njihov Jupiter će često puta biti puno efikasniji u ovom modernom svijetu nego neke druge pozicije Jupitera. Možda neće biti ugodan i topao učitelj, ali će te naučiti nešto na način da mu lekciju nećeš nikad zaboraviti.

Problematika ovog Jupitera će biti u daljnjoj ekspanziji ˝krivog˝ znanja; retrogradnost Jupitera u Vodenjaku je već to sve pokrenula jer se i radi o znaku znanja, udruživanja, revolucija i bunta. S jedne strane, Jupiter donosi ˝lažne gurue˝ i ˝lažne znalce˝ kojima su ovi tranziti vrlo povoljni; s druge strane, efekt restrikcija znaka Jarca donosi i supresiju istinitog znanja tako da Jupiteru svakako neće biti lako. Izlaz mu je u Saturnu što znači da učitelji, mentori, profesori i svi oni koji šire znanje trebaju to činiti bez filozofije, idealizma i mjerkanja oko sustava vrijednosti i ˝ad hominem˝ rasprava – samo činjenice, ono objektivno, lako objašnjivo, praktično, lako razumljivo i svrhovito će biti podržano. Primjerice, ako ste osoba koja propagira ˝zdrav život˝ i ukoliko to činite kroz nekakvu ispraznu filozofiju, ˝soljenje pameti drugima˝, kvazi motivaciju i ostala, da prostite, preseravanja, nećete daleko dogurati. Ukoliko ste osoba koja se bavi istim tipom posla, ali jasno kaže: ˝Moraš napraviti to, to i to, ovo su ti upute i etape; radi to svaki dan opet i opet i za dva mjeseca ćeš uspjeti. Nemoj se držati plana, nećeš uspjeti i to ti je sva mudrost. Ako negdje zaglaviš, javi.˝ – takvi hoće. Sad, koliko će kojih biti u praksi, to ne znam, ali put kojim je zahvalno ići je vrlo jasan.

Na mundanoj razini, možemo očekivati ogroman pritisak vladajuće aparature u vidu restrikcija i nametanja strogih okvira unutar kojih će se odvijati život; Jupiter će provesti cijelo vrijeme retrogradnosti na samom kraju Jarca, a to je ˝pada˝ u kojoj je Mars egzaltiran pa možemo očekivati bar u jednoj mjeri situacije kojima smo svjedočili u medijima da se dešavaju u Australiji, Francuskoj itd. Mars predstavlja inače snage reda i represivni aparat, a sad će Jupiter izražavati slične osobine kroz domenu svoje prirode – zakoni, propovijedi, ˝ono što se mora˝ i što je ˝ispravno˝. Ponovit će se određene verzije događaja između cca. 10. studenog 2020. i početka travnja 2021. (za razdoblje rujna više događaji od cca.  10. studenog 2020. pa do kraja 2020. godine); Jupiter je tad bio na stupnjevima na kojima je sad i na kojima će biti sve do kraja studenog. Imat ćemo svakako turbulentnu jesen pa naoružajte živce.

Dalje, imamo Sunce koje do sredine rujna boravi u svojem znaku Lava gdje je vrlo jako pa će svakako država voditi primat, a u drugoj polovici rujna narečeno će boraviti u znaku Djevice što znači da će vladari, državnici i svi njima biti izloženi pojačanoj kritici, procjeni pa i satiri. Sunce utječe na Marsa jedno dulje vrijeme (efekt ˝spaljenosti˝ – trenutno još blag) što će mnogima donijeti efekte prelaska iz ekstrema letargije i ˝ne da mi se živiti˝ u ekstrem fanatizma. Bilo kako bilo Mars baš neće biti najsretniji još jedno dulje vrijeme dok se Sunce debelo ne odmakne od njega. U rujnu će se to najviše osjetiti od 16. rujna pa do kraja mjeseca kad će Sunce i Mars biti u bližoj konjukciji.

Merkur je egzaltiran do 22. rujna što je odlično za sve one koji planiraju raditi i implementirati ideje vezane za biznis, širiti kontakte, zarađivati, pisati, razvijati se itd. Mars će ući u Djevicu 06. rujna što će donijeti olakšicu u kontekstu energije i elana (0d. 06. do 15. rujna) jer će i njegova energija biti nešto bolje iskorištena dok je Merkur jak (efekt spomenute ˝spaljenosti˝ Marsa će biti time ublažen) što je odlično za razvijanje praktičnih i tehničkih vještina. Rahu aspektira Djevicu pa noviteti mogu doći do izražaja i Rahu će svakako ˝opsesirati˝ oko toga da se proba i razvija novo i egzotično; udovoljite mu 😀

Venera je do 05. rujna totalno rasturena u Djevici pa su odnosi vrlo ugroženi (za više informacija pročitajte članak o Veneri u Djevici) no od 05. rujna će Venerica ući u znak Vage što donosi ogromnu olakšicu po pitanju njezinih značajki i time će ostatak rujna bar u tom kontekstu biti dosta povoljniji. Ako već država bude stiskala bar možemo uživati u sladostrašćima života 😀

Dani do 07. rujna nisu najpovoljniji jer će Mjesec izrazito slabiti kako gubi na svjetlosti; 05., 06. i najveći dio 07. rujna su najlošiji dani jer imamo ˝amavasyu˝ u znaku Lava. 09. rujna od 23 h te 10. i 11. rujna su ekstra povoljni dani zbog konjukcije Mjeseca i Venere u Vagi pa onda opet imamo 12. i 13. rujna koji nisu najsretniji zbog konjukcije Ketua i Mjeseca u Škorpionu. Razdoblje od 13. do 22. rujna će ˝pat pozicija˝ jer će Mjesec dobivati na punini, a time i snazi no doći će pod utjecaj retrogradnog i nestabilnog Jupitera, a i jakog Saturna što mnogima može pomrsiti račune, da to tako kažem, na emocionalnom planu. 21. i 22. rujna je obilježen punim Mjesecom u Ribama što će biti nešto povoljnije razdoblje, a i razdoblje za kontemplaciju, rekapitulaciju i otpuštanje budući da se pun Mjesec odvija u zadnjem znaku zodijaka vezanom za ˝mokshu˝, izolaciju i teme oprosta. Najpovoljnije razdoblje bi bilo time od 07. rujna (od cca. 20 h pa dalje) do 14. rujna pa nastojte maksimizirati svoje bitnije aktivnosti u tom reonu vremena ukoliko možete.

Sve u svemu, turbulentniji i aktivniji mjesec nas očekuje na svakom mogućem planu; određeni vid restrikcija nećemo moći izbjeći kao ni ponavljanje situacija od sredine studenog 2020. pa do kraja iste godine. Na unutarnjem planu nastojte sebe pročistiti od nepotrebnih filozofija, očekivanja i nadanja i fokus i energiju usmjerite u čistu fizikaliju i ˝opipljiv rad˝ – ne mogu reći da će to ići lako u smislu entuzijazma i strpljenja no energije i Saturnovo čišćenje rade svoje. Sjetimo se, Saturn je i dalje u Shravan sazviježđu koje daje jake karmičke isporuke po zaslugama – kako dobrim tako i lošim. Staro će se morati napustiti ili slijedi nastavak patnje, a rujan će biti okidač u tom kontekstu na globalnoj razini. Pod staro najviše mislim na obrasce mišljenja, percepciju, dubinu uvida i načine otpora toksičnom ˝znanju˝ i paradigmama koje nas drže ˝zaglavljenima˝. Energija uvijek teče i negdje mora izbiti, bilo u vidu konstruktivnog rješenja koje pronađemo sami ili u vidu ˝rješenja˝ Prirode koja nađe načina da sve to počisti za nas, bilo u vidu bolesti, konflikta i/ili urušavanja sustava.