Analiza kompatibilnosti – Brzinska tehnika

Analiza kompatibilnosti – Brzinska tehnika

6 veljače, 2021

Jedan od brzinskih načina analize kako će neka osoba ili entitet utjecati na nas jest putem kombinirane uporabe Jaiminijevog sistema vedske astrologije i Ashtakavarga sistema. Jaiminijev sistem radi po principu promjenjivih ˝karaka˝(označavatelja) na osnovu visine stupnja planete u horoskopu; planeta sa najvišim stupnjem u nečijem horoskopu je ˝Atmakaraka˝ (označavatelj za prvu kuću/podznak), planeta sa drugim najvišim stupnjem je ˝Amatyakaraka˝ (označavatelj za karijeru) odnosno desetu kuću i tako redom sve do planete koja se nalazi na najnižem stupnju i koja označava Darakaraku (partnera i partnerstva općenito). Rahu i Ketu se ovdje ne ubrajaju kao ˝karake˝.

˝Ashtakavarga˝  je sistem koji se može koristiti i kao jedan od sistema analize nečijeg horoskopa no poseban mu je značaj u kontekstu analize efekata tranzita planeta; na bazi ashtakavarge i životnih razdoblja mogu se precizirati isporuke određene karme malta ne u dan. No u kontekstu ovog članka, Ashtakavarga sistem pruža drugačije informacije.

Ukratko, po ovom sistemu svaka planeta daje određeni broj bodova određenoj kući; nekim kućama daje više, nekim manje. Što više planeta daje bodova nekoj kući to će njezin tranzit kroz tu kuću biti povoljniji za nju; još ako je kuća jaka po sveukupnim bodovima možemo reći da će tranzit te planete biti tu ekstra dobar. Vrijedi i obrnuto. Na bazi ovog sistema možemo razumjeti zašto neke planete u svojim znakovima ili čak egzaltirane u nečijim horoskopima ne daju skoro nikakve rezultate, a u znakovima u kojima su debilitirane ili ˝bi trebale biti slabije˝ daju dosta dobre rezultate.

Referirajmo se na sliku niže koju sam uzeo kao primjer za analizu; u donjem desnom kutu vidimo Ashtakavarga tablicu; snagu kuća po bodovima (25-27 je OK, 27-30 je dosta dobro, 30 pa naviše odlično, sve ispod 25 nije baš najbolje) i vidimo koliko bodova koji planet daje kojoj kući (0-3 nije baš najbolje, 4 je OK, 5 je dobro, 6 je dosta dobro, 7 odlično, 8 vrhunski). U gornjem dijelu imamo navedene planete i njihove stupnjeve te sazviježđa u kojima se nalaze.

Ako je slika loše vidljiva, može se bolje vidjeti ovdje (samo je ˝otvorite u novoj kartici˝ jer link direkt vodi na sliku uploadanu na free hosting serveru): https://ibb.co/ZVs1MmP

Vidimo da su ˝karake˝u ovoj karti sljedeće (po visini stupnja, od najvišeg do najnižeg – gledamo samo stupnjeve, svejedno je u kojem su znaku):

Atmakaraka (označavatelj za dušu, prvu kuću/podznak) – Merkur (znak Jarca)

Amatyakaraka (označavatelj za karijeru, desetu kuću, može se gledati i kao označavatelj za prihode i zaradu) – Sunce (znak Jarca)

Bhatrikaraka (označavatelj za hrabrosti, trud, energiju, braću i sestre, vještine i znanja itd., odnosno os treće i devete kuće) – Mars (znak Ovna)

Mhatrikaraka (označavatelj za četvrtu kuću, majku, samopouzdanje) – Jupiter (znak Jarca)

Putrikaraka (označavatelj za djecu, kreativnost, romanse, znanje, obrazovanje, dobitke odnosno os peta i jedanaesta kuća) – Saturn (znak Jarca)

Gnatikaraka (označavatelj za bolesti, slabe točke u organizmu, nesreće, konflikte, borbu, krize, odnosno šestu, osmu i dvanaestu kuću) – Venera (znak Jarca)

Darakaraka (označavatelj za partnerstva i partnera) – Mjesec (znak Škorpiona)

Recimo da je ovo karta neke osobe i ta osoba želi vidjeti kako će se neka druga osoba ili entitet (tvrtka, udruga, ustanova, ˝već nešto˝) odraziti na tu osobu. Recimo da želi vidjeti kakav će odnos imati sa tom nekom osobom; Darakaraka, odnosno označavatelj za odnose u ovoj karti je Mjesec.

Vlasnik ove natalne karte može pogledati koliko bodova po Ashtakavarga sistemu Mjesec te osobe daje znaku Škorpiona, odnosno Mjesecu vlasnika natalne karte. Mjesec iz razloga što je narečeni Darakaraka i označavatelj je time za domenu odnosa, a znak Škorpiona zato što je Mjesec našeg fiktivnog vlasnika ove natalne karte u Škorpionu. Ukoliko bi ova osoba htjela vidjeti kako će druga osoba utjecati na aspekt karijere (Amatyakaraka je Sunce u Jarcu) onda će vidjeti koliko bodova Sunce te druge osobe daje znaku Jarca.

U praksi, ponavljam, bodovi od 0 do 3 su lošiji, 4 je OK, 5 je dobro, 6 dosta dobro, 7 odlično, a 8 vrhunski. Logično, što je više bodova u igri to će Vam ta osoba bolje ˝leći˝; još ako Vaša karta njezinoj Darakaraki daje solidan iznos bodova onda će vrlo vjerojatno odnos biti uzajamno dobar, bilo u intimnijoj formi ili u formi karijere, doprinosu razvoja duše (Atmakaraki itd.).

No, ovo je jedan dio priče i govori o tome kako će se energija te druge osobe odraziti na našeg vlasnika natalne karte u primjeru. Isti taj vlasnik natalne karte može vidjeti kako će se on odraziti na drugu osobu; morat će znati njezinu Darakaraku te vidjeti koliko ta planeta u njegovoj karti daje bodova Darakaraki te osobe.

Dakako, ne može se samo jedna komponenta uzeti u obzir i reći ˝to je to˝; ako imate sa nekim komplementarne Darakarake to ne znači da će sve ići kao po loju jer, što ako su Vam Atmakarake problematične i ne dajete si dovoljnu potporu u tom kontekstu? Možete osjećati privlačnost i ˝kemiju˝, ali su Vam karakteri totalno nekomplementarni.

Primjerice, ako je moja Darakaraka Mjesec u Strijelcu i ako želim vidjeti hoće li mi druga osoba ˝leći˝ vidim koliko Mjesec u njezinoj karti daje bodova znaku Strijelca (odnosno mojem Mjesecu); ako vidim da daje 0 bodova – znam da će odnos biti ˝ravna linija˝ (apsolutna nula), ako je 2-3 ne računam puno, 4 – bićemo si ˝OK˝, 5-6 – biće solidno, 7 – odlično, 8 – planiram prosidbu. Ako hoću vidjeti koliki ću ja doprinos dati toj osobu kroz domenu odnosa, vidim njezinu Darakaraku; recimo da je to Merkur u Raku. Vidim koliko moj Merkur daje bodova znaku Raka i po tom procijenim hoće li kvaliteta odnosa biti recipročna ili jednosmjerna. Isti princip napravim i za Atmakaraku (da vidimo koliko si doprinosimo razvoju karaktera, ˝duše˝, općenito kao osobe), a mogu vidjeti isto za Amatyakaraku (koliko si koristimo u poslu) itd.

Po Jaimini sistemu bitno je da su ˝Darakaraka˝ i ˝Atmakaraka˝ dvaju osoba dobro postavljeni jedno u odnosu na drugo i da nisu neprijateljski nastrojeni planeti. Primjerice, ako netko ima ˝Atmakaraku˝ Sunce, a druga osoba ima Saturna to će teško ići zajedno jer su to neprijateljski nastrojeni planeti i osobe će imati osjećaj kao da su u odnosu ˝tata i sin˝ gdje otac potiskuje sina, a sin se buni. Jedna osoba može imati ˝Atmakaraku˝ Sunce, a druga osoba ˝Darakaraku˝ Saturna, to će također napraviti sličan problem . Ove dvije ˝karake˝ mogu biti i prijateljski nastrojeni planeti (primjerice, Saturn i Venera) no što ako netko ima ˝Darakaraku˝ Saturna, a Mars druge osobe se nalazi par stupnjeva od tog Saturna – također veliki problem jer će Mars poniziti tog Saturna, a sam će od njega profitirati. To su oni odnosi gdje jedna osoba ispašta, a drugoj je ˝dobro˝.

Poželjno je da su ove ˝karake˝ međusobno komplementarne i da nema neprijateljstava i kad se uzmu odnos ˝Atmakaraka vs. Atmakaraka˝, ˝Darakaraka vs. Darakaraka˝ i ˝Atmakaraka vs. Darakaraka˝, da nema situacije da na jednu od ovih ˝karaka˝ pada neprijateljski/zloćudni planet i da ˝karake˝ nisu međusobno postavljene u nezgodnim odnosima poput 6/8, 2/12. ˝Kvadrat˝ odnosi (4/10), 5/9 odnosi, opozicije (jedan nasuprot drugog) pa i 3/11 odnosi su poželjni.

Ova se metoda može koristiti kao gruba slika stvari, odnosno slika koja ukazuje na generalnu situaciju; za konkretne detalje sinastrija je nužna kako bi se utvrdilo što (koliko je to moguće) točno jedna osoba donosi drugoj i obrnuto. Po ovoj metodi brojevi igraju ulogu pa se može kvantificirati stanje situacije dobrim dijelom ˝crno na bijelo˝, a zatim sinastrija potvrđuje priču kroz širi opus detalja i ukazuje na ˝tweakove˝ na koje treba obratiti pozornost.