Vedska astrologija

Vedska astrologija

8 ožujka, 2020

Jyotish ili vedska astrologija se tradicionalno definira kao znanje starih Veda o utjecaju kozmičkih energija na čovjeka i općenito svijet u kojem živimo. Može se promatrati i kao svojevrsni jezik kojim nam planeti otkrivaju detalje o našem karakteru, životnoj svrsi, karijeri, odnosima, našim snagama te slabim točkama na kojima moramo raditi kako bismo rasli i razvijali se.

Proučavanje jyotisha bazira se tradicionalno na spisu mudraca Parashare pod nazivom ˝Brihat Parashara Hora Shastra˝(BPHS), djelu koje je nastalo oko 2250. god. pr. Krista. i koje je iscrpan i sveobuhvatan zapis o umjetnosti i znanosti jyotisha. BPHS je pisana u vidu razgovora između Učitelja Parashare i njegova učenika Maitreye. Do tog razdoblja, drevna znanja jyotisha su se generalno prenosila usmenim putem. Pojedini istraživači vedske civilizacije smatraju da je znanje jyotisha i puno starije te da su postojali rishiji (mudraci) koji su proučavali gibanje nebeskih tijela i do prije 20 000 godina. Autor David Frawley u svojoj knjizi ˝Bogovi, mudraci i kraljevi: Vedske tajne drevne civilizacije˝ dosta detaljno obrađuje tu tematiku.

Riječ ˝jyotish˝ označava svjetlost, znanje o svjetlosti ili stvaranje svjetlosti.  Jyotishi, odnosno ˝onaj koji donosi svjetlost˝ ima za zadatak ispravno protumačiti jezik planeta i pomoći pojedincu da prepozna i maksimizira svoje potencijale na za njega optimalan i isplativ način. Također, jyotishi mora prepoznati i eventualne negativne obrasce, psihološke blokade i ˝mračnije˝ segmente karaktera osobe koji tu osobu limitiraju u njezinoj samoaktualizaciji ili joj prave određeni vid poteškoća i problema u određenom području života.

U praksi, jyotish nam može ponuditi putokaz i smjernice kako da se nosimo sa životnim izazovima, u koje sfere djelatnosti da usmjerimo trud i energiju, na koje potencijalne probleme da obratimo pozornost u odnosima, a u jednoj mjeri i da predvidimo određene situacije koje nam budućnost donosi te se uspješno za njih i pripremimo.

Svrha i poanta jyotisha je pomoći pojedincu da dođe u kontakt sa svojom Unutarnjom Svjetlošću. Kad djelujemo iz vlastitog centra usklađeni sa svojom životnom svrhom obilje vrlo lako pronalazi put do naših života. Jyotish je time alat koji nam može pomoći na našem životnom putu u pronalasku svoje svrhe, usmjerenja te unutarnjeg zadovoljstva.

Pratite i objave na temu ‘Vedska astrologija’